onsdag 6. januar 2010

Sammendrag av Islam




• Fakta om religionen Islam
Islam er den nest største verdensreligionen etter kristendommen Den er også den nest største religionen i Norge, med til sammen ca. 1,5 milliarder tilhengere. Religionen baserer seg på Koranen og profeten Muhammeds lære, som danner hele grunnlaget for slam.

• Helligdager & Høytider
Muslimenes hviledag er fredag, akkurat som vi har vår hviledag på søndag. Da går de fleste i Moskeen slik vi går til Kirken. Muslimene feirer to viktige høytider i året, disse kalles Eid.

• Ritualer
Bønn er en viktig del av den islamske troen, og blir utført flere ganger daglig. For en praktiserende muslim er det like vanlig å be fem ganger om dagen, som å spise eller sove. Gjennom bønnen styrkes deres tro og forholdet til religionen. Bønnen kan gjøres nesten hvor som helst, både i hjemmet, i moskeen eller på arbeidsplassen, unntatt rituelt urene steder som toaletter. For at bønnen skal være korrekt må man ha vasket seg på en bestemt måte, og klærne bør være rituelt rene. Det blir også brukt et spesielt bønneteppe når man skal be mot mekka, og et kompass kan være greit å ha for å vite hvilken retning en skal be mot.



• Klær
Muslimer kler seg ulikt ut ifra hvilket land de bor i. Hvert land har sitt særpreg på klesdraktene. I enkelte land, som bla. Saudi-Arabia er det veldig strenge regler som sier at kvinner skal dekke hele ansiktet, disse hodeplaggene kalles burka. Muslimer som bor i Norge kler seg stort sett som nordmenn flest, men bærer kanskje et skaut eller Kufi på hodet, men dette er veldig forskjellig fra familie til familie. Men når muslimene skal be, må de følge det faste mønsteret samme hvor de bor i verden.

• Mat & drikke
Muslimene spiser egentlig så lite som de kan, de skal ikke bli skikkelige mette. For ifølge Muhammed skulle magen bestå av 1/3 vann, 1/3 mat og 1/3 ingenting! De mener at ved å be bordbønn og være måteholdne og nøktern, virker det inn på sjela deres.
Halal betyr lovlig mat, som vil si kjøtt som er slaktet i Guds og Allahs navn, mens Haram er mat/drikke som ikke er lov til å spises, som f.eks. kjøtt av gris og all alkohol, også mat som inneholder alkohol i er forbudt.



• Syn mellom kvinner og menn
Kvinnene i Pakistan blir undertrygt og nedprioritert i forhold til menn.
Moskeene har egne bønnerom for kvinnene, ofte atskilt med tepper/forheng. Kvinner og menn blir også holdt atskilt og ved store arrangementer og høytider, en av grunnene til dette er at det blir ofte fullt i moskeen. Derfor er det praktisk å løse det med hver sin dag. Det er mennene som regjerer, men ved spesielle arrangementer som religiøse foredrag, kan kvinnene ha hele moskeen for seg selv, da er det forbudt for menn. Jentene skal læres opp i matlaging og kvinneliv. Kjønnsrolle mønsteret er tradisjonelt, men flere kvinner gir ikke inntrykk av tvang, heller snarere en plikt.

• Giftemål
I følge muslimsk tradisjon er ekteskap den aller viktigste hendelsen i livet. En mann som gifter seg blir sett på som en som har oppfylt halve religionen. Det er familiene som forhandler frem ekteskaps avtalen. Begge parter må samtykke, jentene har teoretisk sett en mulighet til å nekte å gifte seg med en familien har funnet.
Seksualiteten innenfor ekteskapet sees på som noe positivt. En mann har altså plikt til å ligge hos sin kone hver fjerde natt. Og en gift kvinne har ikke lov til å nekte sin mann seksuelle tjenester.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar